Otomasyon Bloğumuza Hoşgeldiniz

Bloğumuzun Amacı Nedir ?

  • Otomasyon Teknolojileri Hakkında Bilgi Sunmak,
  • Otomasyon Dünyasına Ait Programları Paylaşmak
  • PLC, Pic, Pnömatik, Scada Sistemleri ve Otomasyonun Her Alanından Değişik Teknolojiler Hakkında Teknik Bilgi ve Dökümanlar Sunmak
  • Bilgi için: y.inceduygu@gmail.com adresine e-mail atınız.

21 Kasım 2007 Çarşamba

Simatic SCL Nedir?

Simatic SCL Nedir?


Simatic SCL Siemensin S7 serisi PLC lerinde kullandığı yüksek seviyeli programlama dilidir. Structured Control Language anlamına gelir. Bu yazılım dili bir çoğumuzun aşina olduğu Delphi gibi editörlerin ana dili olan Pascal yazılım diline dayanır. Yazılım içerisinde tıpkı Ladder, Graph, STL ve FBD gibi HMI (Human Machinery Interface) temeline dayanan genel yazılımların tüm fonksiyonlarını yapabilir ve bilgisayar gibi hafızada değişkenler oluşturabilir bunları Data Blocklara atayabilir onlardan alabilir. Ayrıca Pascal dili yardımıyla Counter, Timer, Set,Reset, Clock, Interrupt, System Function gibi işlemlerede üst düzeyde izin verir. Birçok PLC yazılımcı firma bu dili çok komplike ve uzman seviyesinde bilgi gerektirdiğinden kullanmakta zorlanır ama genel olarak Dilin becerisi PLC üzerinde çok fazladır. Örnek kodu şu biçimde özetlenebilir:

S_CUD (C_NO:=C12,
CD:=I0.0,
CU:=I0.1,
S:=I0.2 & I0.3,
PV:=120,
R:=FALSE,
CV:=binVal,
Q:=actFlag);

FUNCTION_BLOCK COUNT
VAR_INPUT
Count: ARRAY [1..4] of STRUCT
C_NO: INT;
PV : WORD;
END_STRUCT;
.
.
END_VAR
.
.
FOR I:= 1 TO 4 DO
S_CD(C_NO:=Count.C_NO, S:=true, PV:= Count.PV);
END_FOR;
FUNCTION_BLOCK COUNTER
VAR_INPUT
MYCounter:COUNTER;
END_VAR
.
.
CurrVal:=S_CD (C_NO:=MyCounter,.....);


Bu örnek kodlar sayesinde SCUD tipinde yukarı aşağı sayıcının gerektirdiği aktif olma sinyali, Counter parametreleri ve sayıcı içeriğinin nerelerle ilişkilendirildiği gibi faktörler oluşturduk. Orta ve temel düzey kullanıcılar için öğrenilmesi tavsiye edilmese bile ileri düzey kullanıcılar için oldukça spesifik işlemler yaptırabilmektedir. SCL Editörünün çalıştırılması için Simatic Manager ve Simatic SCL V5.3 bilgisayarınızda yüklü olmalıdır.

Hiç yorum yok: